2017 szeptembertől ismét korlátozások jönnek a porszívópiacon! | SEBO Porszívó márkabolt

2017 szeptembertől ismét korlátozások jönnek a porszívópiacon!

Az Európai Unió Ecodesign irányelveinek hatásait már 2014-ben érzékelhettük, amikor is megtörténtek az első korlátozások. Már akkor tudtuk, hogy jön a folytatás, de álmunkban sem gondoltuk volna, hogy ilyen hamar eljön ez az idő.

2017. szeptember 1-jétől megindul az európai uniós szabályozás második fordulója, mely a tavalyi évnél is szigorúbban érinti a porszívók energiahatékonyságát, tisztítási teljesítményét és motorteljesítményét, valamint új szabályozásokat vezet be a porkibocsátásra, a működési élettartamra és a szívócső élettartamára vonatkozóan.

2014-ben bevezetett korlátozások

 • éves energiafogyasztás: kevesebb, mint 62 kWh / év
 • maximális motorteljesítmény: 1600 watt
 • minimum porfelszívás szőnyegen: 0,75 dpu
 • minimum porfelszívás keménypadlón: 0,98 dpu

Ahogy azt már 2014-ben megírtuk, az Ecodesign irányelvek a klímaváltozás megfékezése okán születtek meg, hiszen a háztartási gépek rengeteg felesleges villamos energiát fogyasztanak, szükségtelenül generálva az üvegházhatást és ezzel tovább erősítve a globális felmelegedést a Földön. Nem csoda hát, hogy az Unió arra sarkalja a gyártókat, hogy a háztartási gépeket – a piac igényeit továbbra is kielégítve – kisebb energiaigénnyel tervezzék meg és gyártsák le.

SEBO Airbelt D porszívók

2017-es szigorodások

A 2014-ben bevezetett szabályozások 2017 szeptembertől még tovább szigorodnak. A porszívók éves energiafogyasztása 62 helyett már csak maximum 43 kWh lehet évente. A porfelszívás hatékonyságának alsó korlátját felemelik; szőnyeg esetén minimum 0,75, keménypadlónál pedig minimum 0,95 dpu lehet ez az érték. Ezzel gyakorlatilag kiszűrik azokat a porszívókat, amelyek legfeljebb háttérzajként funkcionáltak eddig. De ami sokak számára a legfájóbb pont, hogy a 2014-ben 1600 wattra csökkentett motorteljesítményt maximum 900 wattra korlátozzák. A 2014-es változásokhoz képest új szabályozások is bevezetésre kerülnek. Korábban még nem szabályozták a porszívók maximális porkibocsátását, mely 2017-től max. 1% lehet. Csökken a porszívók maximális zajszintje is, 80 dB (A) értékre. Továbbá a porszívó két „legkényesebb” alkotóelemére, a motor és a szívócső tartósságára is irányelveket adnak meg. Szabály, hogy a szívócső 40.000 lendítés után is használható legyen, a motor üzemi élettartama pedig minimum 500 óra legyen.

A 2017-től bevezetett változások összefoglalva:

 • Éves energiafogyasztás: kevesebb, mint 43 kWh / év (korábban: 62 kWh / év)
 • Max. motorteljesítmény: kevesebb, mint 900 W (korábban: 1600 W)
 • Minimum porfelszívás szőnyegen: 0,75 (korábban: 0,70) dpu
 • Minimum porfelszívás keménypadlón: 0,98 (korábban: 0,95) dpu
 • Maximális porkibocsátás: 1,00% (eddig nem volt szabályozva)
 • Maximális zajszint: 80 dB (A) (eddig nem volt szabályozva)
 • A szívócső tartóssága: min. 40.000 lendítés (eddig nem volt szabályozva)
 • Minimális üzemi élettartam: min. 500 óra (eddig nem volt szabályozva)

Változnak az energiacímkék

Aki az elmúlt három évben vásárolt porszívót, tudja, hogyan is néz ki egy porszívós energiacímke; ami valójában nem sokban különbözik a többi háztartási gép energiacímkéjétől, csupán a feltüntetett szempontok mások. Az energiacímke alapján könnyebben össze lehet hasonlítani a különböző modelleket.

Az energiacímkéken különböző szempontok alapján lehet a porszívó különböző tulajdonságait más modellekhez viszonyítani. Minden szemponthoz egy betű társul a „A”-tól „G”-ig terjedő értékben. Minél előrébb szerepel az adott porszívó az ABC-ben, annál jobban teljesít az adott szempont szerint. Pl. ha egy porszívó „A” osztályzatot kapott az „kifújt levegő tisztasága” kategóriában, akkor az a lehető legjobb szűrési képességekkel rendelkező porszívók közé tartozik.

SEBO porszívók energiacímke 2017

Azonban ebben is változások lépnek fel 2017-től, hiszen az „éves energiafogyasztás” kategóriában leszűkítik a skálát, és „A+++”-tól csupán „D”-ig terjedő értékek lesznek. Ez azt jelenti, hogy az energiahatékonyság szempontjából „D”-nél rosszabb minősítést nem kaphatnak a porszívók, így a gyártóknak fejleszteniük kell azokat a porszívókat, amelyek eddig „E”, „F” vagy „G” kategóriába voltak sorolva. Ugyanakkor a korábbi „A” minősítés fölé bekerülaz „A+”, „A++”, vagy „A+++”. Így a legmagasabb értékek között is lesznek kimagaslóan jók vagy egyszerűen „csak” jók.

Kényes kérdés: a porszívó hatékonysága

Tudni kell, hogy a motorteljesítmény és a szívóteljesítmény nem ugyanaz és nem feltétlenül állnak egyenes arányban egymással, azaz az egyik csökkenésével nem feltétlenül kell csökkennie a másiknak is. Mint ismeretes, az Ecodesign irányelvek csupán a motor teljesítményét szabályozzák, és hogy az adott elektromos energiábó milyen szívóerőt tudnak varázsolni, az a mérnökök ügyességén múlik.

A mérnökök feladata, hogy a porszívók energiafelhasználását optimalizálják, az energiaveszteségeket minimalizálják. A rendelet az energiacímkék bevezetésével sokkal könnyebben összehasonlíthatóvá teszi a porszívókat, mely tovább ösztönzi a gyártókat, hogy porszívóik kisebb motorteljesítménnyel is kiváló „bizonyítványt” (energiacímkét) kapjanak. Az energiacímke hátránya, hogy a szívóteljesítmény nem szerepel rajta (biztos emlékeznek, 2014 előtt a legtöbb gyártó wattban megadta a szívóteljesítményt), pedig ez a tulajdonság nagyon fontos szerepet játszik a porszívó hatékonyságában. Azonban ha egy porszívó kiváló szőnyegtisztítási és keménypadló tisztítási képességgel rendelkezik, akkor nagy valószínűséggel a szívóerő is hasonlóan kimagasló értéket képvisel. (Az energiacímkén ezeknél a tulajdonságoknál is igaz az, hogy minél előrébb szerepel az ABC-ben az adott porszívó, annál hatékonyabb.)

SEBO Felix álló porszívó család színei

Hogyan változnak a SEBO modelljei?

Ahhoz, hogy a SEBO modelljei kisebb motorteljesítmény mellett a korábbi modellek tisztítási hatékonyságávalversenyre keljenek, a gyár lecserélte a legtöbb eddig kapható modelljét. Az új porszívók kialakítása szinte mindenben megyezik a korábbi modellekével, ezért nem kell attól tartania, hogy korábbi porszívójához nem fog tartozékokat, kiegészítőket vásárolni. Ugyanaz a porzsák, ugyanaz a szűrő való az új modellekhez, tartozékokat a régi modellekhez is vásárolhat. 

Az új porszívók közül egyes modellek jobb hangszigeteléssel és még jobb szűrőrendszerrel lettek elérhetőek, így ezek a modellek a kifújt levegő tisztasága (a porkibocsátás mértéke) kategóriában az „A” osztályba lesznek besorolva. Természetesen ez nem vonatkozik a SEBO S-Class kórházi szintű szűrőrendszerrel rendelkező modelljeire, melyek már egyébként is az „A” kategóriába tartoztak.

 

Szívesen kipróbálná, hogy milyen érzés egy valóban kimagasló szívóerővel rendelkező porszívóval takarítani? Jöjjön el SEBO bemutatótermünkbe, ahol díjmentesen, vásárlási kötelezettség nélkül, kollégáink segítségével tapasztalhatja meg, milyen az, amikor egy porszívónak van „ereje”. 

Kipróbálom