Amerikában siker, itthon alig ismerik az álló porszívót! Vajon miért? | SEBO Porszívó márkabolt

Amerikában siker, itthon alig ismerik az álló porszívót! Vajon miért?

A porszívózás kultúrája – merthogy ilyen is létezik – megdöbbentő változatossággal alakult világszerte az évek folyamán. Az Electrolux egy korábbi felmérése szerint például Dél-Koreában porszívóznak az emberek a leggyakrabban, Kínában a legkésőbb, míg Brazíliában a leghosszabb ideig - számol be a sebo-porszivo.hu.

Sajnos Magyarország ebben a kutatásban nem vett részt, de a statisztikák és az eladások alapján így is észrevehetünk egy hatalmas különbséget, ami a magyar porszívózási szokásokat alaposan megkülönbözteti például az amerikai szokásoktól. Ez pedig nem más, mint maga a porszívó, illetve annak felépítése.

Az álló porszívó egy olyan találmány, ami a tengerentúlon szó szerint forradalmasította a porszívózást, ám hazánkban mégsem tudott betörni és elterjedni, holott előnyei nyilvánvalóak, elvitathatatlanok, ezen felül pedig tudományos kísérletekkel is bizonyították őket.

Magyarországon ugyanis Amerikával és a legtöbb európai országgal ellentétben az álló porszívók helyett a hagyományos, úgynevezett cilinderes padlóporszívók terjedtek el, és vannak forgalomban mind a mai napig.

Ennek okait elsődlegesen a múltban kell keresnünk, hiszen a rendszerváltás előtt szinte csak és kizárólag ilyen változatú porszívókat árusítottak a boltok. Ez azonban idestova negyed évszázada volt, és bár a többi poszt-szocialista országban a takarítás e tekintetben változott, Magyarországra azonban valamiért mégsem tudtak begyűrűzni a hagyományos felépítésű készülékek nagyszerű alternatívájának tekinthető álló porszívók. Ha csak Németországig látogatunk, már ott jelentősen több háztartásban használnak álló porszívót, mint hazánkban, Amerikában pedig szinte alig találkozhatunk hagyományos felépítésű cilinderes porszívókkal. Vajon mi lehet ennek az oka? Vélhetően pusztán az, hogy az álló porszívók sok esetben hatékonyabbak és kényelmesebbek is a hagyományos felépítésű porszívókhoz képest.

Mivel utóbbi állításokat tudományos kísérletekkel is bebizonyították – de természetesen a gyakorlat is ezt igazolja –, a hazai elterjedés hiánya teljes mértékben érthetetlen, hiszen az álló porszívók rengeteg előnnyel rendelkeznek hagyományos társaikhoz képest. Például nemcsak egyszerűbb és könnyebb a használatuk, hanem mivel nem gurulnak és nem húzzuk magunk után őket a lakásban, ezért a bútorokat és a falat sem verjük le velük úton-útfélen. Praktikusságukat mutatja továbbá, hogy amennyiben az álló porszívó mellett döntünk, nem kell külön szekrényt fenntartani számára, elég csak beállítani valamelyik sarokba vagy elrejteni a gardróbban. Egyes modellek esetén a porszívófejben egy sörtékkel felszerelt henger pörög, ami rövid szőrű szőnyegek, padlószőnyegek esetén meglepő mértékben képes növelni a porszívó hatékonyságát, mivel a sörték gyakorlatilag kiporolják a szőnyeget, így a szálak közé beült port is képes kiszívni a készülék.

Sokan úgy tekintenek itthon az álló porszívókra, mint szállodai szobalány porszívókra, de ennek is csak az az oka, hogy egyes szállodák már felismerték az álló kivitelű porszívók praktikusságát.

Ugyanakkor érdemes azt is tudni, hogy az álló porszívók között is nagyon nagy különbségek lehetnek, ugyanis az itthon kapható olcsóbb álló porszívók jelentős része mindössze egy nyélre szerelt (és általában a nyélről levehető) morzsaporszívó. Ennélfogva ezek a készülékek teljesítményben nem veszik fel a versenyt a hagyományos felépítésű padlóporszívókkal. Könnyen elképzelhető, hogy mivel korábban csak ilyen jellegű álló porszívók voltak itthon kaphatók, így a kezdeti rossz tapasztalatok miatt nem terjedt el ez a rendszer.

Mára viszont a kínálat itthon is európai színvonalú, nagy teljesítményű, valódi álló porszívókból is válogatni lehet, így porszívóvásárlásnál érdemes mérlegelni egy komolyabb álló porszívó beszerzését.

Forrás: sebo-porszivo.hu