A porszívó teljesítménye | SEBO Porszívó márkabolt

A porszívó teljesítménye

Azt szinte mindenki tudja, hogy a teljesítmény mértékegysége a watt. Jele: W.
Azzal kapcsolatban viszont kevesebben informáltak, hogy a porszívók esetében kétféle teljesítményt szoktak megadni.

Az egyik az elektromos teljesítmény. A teljes porszívó maximális fokozaton mért teljes elektromos teljesítményfelvétele, melynek jellemzően nagy része vagy teljes egésze a motor teljesítményfelvétele.
Ez az érték a legtöbb porszívó esetében egy 600-2500 W körüli szám volt korábban, a 2014-ben történt törvényi szabályozás óta pedig maximum 1600 watt (a 2014-es szabályozásról bővebben itt olvashat), majd a 2017-es szabályozást követően maximum 900 watt (a 2017-es szabályozásról bővebben itt olvashat).

SEBO D4 Premium

A másik a szívóteljesítmény. Ez 200-500 W körüli érték. Igazából ez az, ami érdekesebb lehetne.
Tudni kell, hogy az elektromos teljesítmény és a szívóteljesítmény nem feltétlenül áll egymással egyenes arányban. Lehetnek olyan készülékek, melynek motorja energiatakarékosabb (hogy szemléletesek legyünk: például azáltal, hogy a motornak kisebb a belső súrlódása, vagy azért, mert kevésbé sűrű szűrőn vagy nagyobb keresztmetszetű csövön kell átpasszíroznia a levegőt), így azonos szívóteljesítményt kevesebb áramfelvétellel tud elérni (mert például kevesebb energiát visz el a felesleges súrlódás vagy a levegő sűrű filteren való átpasszírozása).

A szívóteljesítmény egyébként a porszívófejnél mért szívóerő mértéke, melyet évekkel ezelőtt vezettek be, kísérletet téve egy objektív mértékegység megteremtésére, összehasonlíthatóvá téve ezzel az egyes porszívók hatékonyságát.

Azonban a porszívó tisztítási hatékonysága nem csak a szívóerőtől, hanem a porszívó által megmozgatott levegő mennyiségétől, a légáramtól és akár estetleges további technológiák (pörgő hengerkefe, amely kikeféli a szőnyegpadlóból a port, vagy a padlót "paskoló", ezáltal a port a szőnyegből felverő porszívófej stb.) alkalmazásától is függ. 

Vannak olyan porszívók, melyeket úgy terveztek, hogy magas szívóteljesítmény-értéket érjenek el (így könnyen eladhatóak azoknak a vásárlóknak, akik csak a szívóteljesítménynél feltüntetett watt értéket figyelik), de ennek ellenére a gyakorlati használat során nem a megfelelő eredményt hozzák, mivel nem tudnak megfelelő irányú és sebességű légáramot kialakítani, vagy éppen remekül szívnak, de a port visszafújják a légtérbe, mivel nem elegendően sűrű szövésű szűrőn fújják át a levegőt.

(A porszívó szűrőrendszerekről a "A porszívó szűrőrendszerek összehasonlítása: HEPA, S-class, cyclone, vízszűrő" című cikkünkben olvashat bővebben.)

SEBO Parquet fej Egyébiránt szélsőséges esetben előfordul, hogy a porszívófej a használat közben a szívóerő hatására a padlóra "vákuumozódik", hozzátapad, és alig lehet mozgatni. Ezzel együtt a légáram megszakad (nem tud elegendő légmozgás keletkezni, ami magával hozza a padlóról a koszt), így a felület nem lesz megfelelően tiszta.

Ráadásul egyes modelleknél (pl. az általunk forgalmazott SEBO AIRBELT/FELIX/DART/XP porszívóknál) a tisztítóhatást fokozza a magas fordulatszámmal pörgő kefe, amely ugyan nem növeli a készülék névleges szívóteljesítmény-értékét (így nem összehasonlítható a watt-érték alapján), de drasztikus hatékonyságnövekedést eredményez ezzel a technológiával nem rendelkező modellekhez képest.

Tehát összességében sajnos a porszívók összehasonlíthatóságára bevezetett szívóteljesítmény-érték sem alkalmas a porszívók hatékonyságának objektív összehasonlítására.

Amennyiben objektív szempnontok alapján szeretne porszívót választani, javasoljuk a "Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni porszívóválasztásnál?" című cikküket.