Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni porszívóválasztásnál? | SEBO Porszívó márkabolt

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni porszívóválasztásnál?

A piacon rengetegféle, egymástól jelentősen eltérő jellegű porszívó érhető el, az árak is igen széles skálán mozognak. Vannak, akik azt választják, amelyik megtetszik nekik. Ez szubjektív vélemény, így ezzel kapcsolatban nem tudunk tanácsot adni, lenti írásunk azoknak szól, akik objektív szempontok alapján szeretnének választani. Tehát lássuk, mégis mi az, amiben eltérhet porszívó a porszívótól?

Jelleg

A legszembetűnőbb a porszívó jellege: álló porszívó, hagyományos porszívó, robotporszívó, morzsaporszívó, és még sorolhatnánk. Nyilván mindegyik más célt szolgál. "Hagyományos vagy álló porszívót válasszak?" című cikkünkben bővebben kifejtjük a két legelterjedtebb lehetőség előnyeit, hátrányait.

Ár

Az ár kapcsán a kínálatban nagy a szórás. Nagyjából 15.000 - 500.000 Ft között lehet ma hazánkban porszívót vásárolni. Ismerje meg, miben tér el egy 15.000 forintos egy 500.000 forintos készüléktől, majd ennek tükrében és anyagi lehetőségeihez mérten határozzon meg egy összeget, amit a porszívóra szán.

Garancia

4 év garancia

A porszívót jellemzően több, bizonyos esetben akár több tíz évre vásárolunk, így olyat érdemes választania, ami sokáig működőképes marad, vagy ellenkező esetben legyen lehetőség megjavíttatni azt. Hazánkban porszívót forgalmazni minimum 1 év garanciával lehet. (Kivételt képeznek a használt termékek.) A maximum adható garancia természetesen nincs törvényben szabályozva. A garanciaidő nyilván tükrözi a gyárnak és a fogalmazónak a készülék megbízhatóságába vetett hitét. Jelenlegi információink szerint hazánkban egyedül a SEBO háztartási porszívók azok, amik egyedülálló 4 év garanciával kerülnek forgalomba.

Minőség, anyaghasználat

Amit a garancia kapcsán már megírtunk, az itt is érvényes: mivel egy porszívót legtöbbször addig használ egy háztartás, amíg az el nem romlik, így optimális esetben ez minél később következik be.

Ha anyaghasználatról beszélünk, alapvetően kétféle irányra kell gondolni. Az egyik irány a porszívó háza, melyet műanyagból szoktak legyártani, melynek fő oka, hogy a porszívó könnyű legyen. Műanyag és műanyag között is van különbség; érdemes strapabíró, ütésálló műanyagból készült porszívót választani, mint pl. az ABS műanyag, amiből például az időtálló Lego játékok is készülnek. Az anyaghasználat másik iránya a porszívó belső kialakítása, alkatrészei, motorja. Ez esetben alumínium, fém és acél anyagok jellemzik a minőségi porszívó belső részeit.

Minőségi anyagokból készült gép esetében jó esély van arra, hogy hosszú időn át szolgál minket a készülék.

Elektromos teljesítmény

Mennyit fogyaszt a porszívó? A mai energiadíjak mellett nem lényegtelen szempont. A korábbi években 1000-2500 W közötti érték volt a jellemző, viszont 2014-ben a jogalkotók korlátozták a teljesítményt 1600 watt maximum értékre, 2017-ben pedig a korlátozás második fázisban még jobban csökkent ez az érték. Így jelenleg 900 watt lehet a maximum. A 2014-es változásokról bővebben a "Szeptembertől gyökeresen átalakul a porszívópiac", a 2017-es változásokról pedig „2017-től ismét korlátozások jönnek a porszívópiacon” című cikkünkben olvashat. Az elektromos teljesítményből egyébként lehet következtetni a szívóteljesítményre is, bár ez nem mindig törvényszerű.

Mekkora területhez ideális

Léteznek kisebb lakásba, és vannak akár nagy területekre, pl. irodákba, szállodákba alkalmas modellek. Porzsákméret, fejszélesség, robosztusság: leginkább ezek adják meg, hogy a készülék kisebb vagy nagyobb lakás/terület tisztán tartására ideális.

Sebo Airbelt D Profi

Fej

Méret, tudás, választék. Létezik olyan fej, ami gördül; van, ami siklik; választhatjuk ezek kombinációját; de kifejezetten szőnyeghez vagy keménypadlóhoz kialakított fejet is lehet kapni a porszívópiacon. Pöröghet benne kefe, porolhat ütögetve, lehet széles vagy keskeny. Akármelyik változat mellett is dönt, mindig tartsa szem előtt a padlótípust és a lakásméretet, és ezekhez igazítsa a döntését, akár több fejet is kiválasztva.

Szűrőrendszer típusa

Filterszűrő, vízszűrő, ciklonszűrő. "A porszívók szűrőrendszereinek összehasonlítása: HEPA, S-class, cyclone, vízszűrő" című cikkünkben bővebben olvashat erről.

Portárolás módja

Papír porzsák, textil porzsák, víztartály, műanyag tartály. Cikkünkből megtudhatja ezek előnyeit, hátrányait.

Airbelt D7, D8

Szűrőrendszer hatékonysága

A porszívó szűrési hatékonysága minden esetben fontos szempont, hiszen mindenki olyan lakásban szeret élni, ahol tiszta a levegő. Azonban egyes esetekben és élethelyzetekben kiemelten fontos a megfelelő szűrőrendszer kiválasztása. Ilyen pl., amikor asztmás vagy allergiás személy is él a lakásban. Ez esetben fontos a HEPA szűrő, de még jobb, ha S-Class kórházi szintű szűrőrendszerrel rendelkező porszívót vásárolunk. Allergiás esetén a szűrőrendszer mellett érdemes azt is figyelembe venni, hogy tanúsítja-e bármilyen allergiásokat tömörítő szervezet a készüléket, mert amennyiben igen, akkor jó eséllyel nem lehet melléfogni vele. 

Kellékutánpótlás megoldott-e

Mivel a porszívója hosszan fogja Önt szolgálni, nem árt, ha több év múlva is tud majd hozzá venni szűrőt, porzsákot. Neves, hosszú ideje a piacon levő gyártó terméke esetén erre nagyobb esély van. A SEBO márka például kifejezetten ügyel arra, hogy akár a több tízéves modellekhez is biztosítsa a kellékellátottságot.

Zajszint

Talán nem is létezik olyan porszívó, ami teljes mértékben csendes. Persze vannak különbségek a zaj mértékében, jellegében. A porszívó hangerejét decibelben mérik, jellemző értéke 65 dB-től felfele, érdemes minél csendesebbet választani.

Porzsák mérete

ultra bag porzsák

A porzsák mérete meghatározza, hogy milyen gyakran kell a porzsákot cserélni, így ebből a szempontból minél nagyobb porzsákkal rendelkező porszívó vásárlása tűnik a legcélravezetőbbnek. Ugyanakkor a nagyobb porzsák több helyet igényel a porszívó belsejében, így a porszívó is nagy valószínűséggel nagyobb és akár nehezebb is lehet. Mérlegelni kell, hogy melyik a lényegesebb szempont, majd ez alapján döntést hozni.

Hatótávolság

Ha nagyobb lakásban használja a készüléket, a hosszú kábel előnyös lehet. Kisebb lakásban nem feltétlenül szükséges a hosszú kábel, ez esetben nem szükséges jelentős figyelmet szentelnie ennek a kérdésnek. Gondolja végig, hogy nem várható-e a közeljövőben (nagyobb lakásba való) költözés vagy nem lehetséges-e, hogy később máshol, nagyobb területen szeretné használni a porszívót. Amennyiben ezek nem valószínűek, nem kell hosszú kábellel rendelkező porszívót keresnie. Azonban nagyobb területhez mindenképp olyan kábel szükséges, amivel a legnagyobb hatótávolságot érhetjük el (pl. 10,5 m; 10,8 m; 15,5 m), hogy kényelmesen ki tudja porszívózni a területet anélkül, hogy a munka során többször egy-egy másik, közelebb lévő konnektorhoz kellene csatlakoztatnia azt. 

SEBO Airbelt D hosszú kábel

Felület típus

Porszívóvásárlás előtt érdemes végiggondolni, hogy elsősorban keménypadlón vagy szőnyegen szeretné-e használni a készüléket.

  1. Keménypadló (parketta, kő, márvány, laminált padló stb.) esetén egyszerűbb a helyzet, mint szőnyegnél. Kisebb szívóerő is elég lehet a hatékony tisztításhoz, bár értelemszerűen nagyobb szívóerővel gyorsabban lehet dolgozni. Ha csak keménypadlót szeretne porszívózni, elegendő, ha egy olyan porszívót választ, aminek van keménypadló tisztításra alkalmas feje.
  2. Amennyiben szőnyeget és keménypadlót is szeretne porszívózni, akkor sem lesz nehéz dolga találni egy megfelelő modellt, hiszen szinte már minden porszívó rendelkezik kombinált fejjel ("kombi" fej), mellyel mindkét felülettípust lehet porszívózni.
  3. ET-1 motoros hengerkefe Azonban ha a szőnyeget a szokásosnál alaposabban ki szeretné porszívózni, akkor egy ilyen kombi fej nem lesz elegendő. Jellemzően az ilyen fejek a szőnyeg szálait lelapítják, miközben áthaladnak rajtuk, így a szőnyeg mélyén lévő szennyeződéseket nem tudják eltávolítani.  (A szőnyeg mélyén telepszenek meg a porallergiát okozó poratkák és azok ürüléke, amit a szőnyegre lépve, azon áthaladva felkavarunk a légtérbe.) A szőnyeg szálmélységig való tisztításához hengerkefés porszívófejre lesz szüksége, lehetőleg olyanra, amelyet egy plusz motor hajt, így a forgása megfelelő sebességű ahhoz, hogy teljesen "felverje" a port a szőnyegből, amit azonnal be is tud szívni a készülék. Ilyen motoros hengerkefével rendelkező porszívót javaslunk továbbá abban az esetben is, ha szőnyeg és háziállat is van a lakásban, mert a szőnyeghez ragadó állatszőrök eltávolítása egy ilyen porszívófejjel a leghatékonyabb és leggyorsabb. Erősen javasolt ez a fej abban az esetben is, ha asztmás, vagy allergiás személy is lakik a lakásban, mert az allergén anyagok (pl. a poratka ürüléke) a szőnyeg mélyén lapulnak és onnan egy egyszerű porszívófejjel szinte lehetetlen kiporszívózni őket; ebben az esetben viszont folyamatos tüneteket fognak okozni. 

Kényelmi szempontok

Sok porszívóba olyan kényelmi funkciókat építenek bele, amelyek jelentősen megkönnyítik a használatot. A teljesség igénye nélkül sorolunk fel ezek közül néhányat:

  • Airbelt K3 Vulcano A készülék házában tárolható kiegészítő fejek könnyebb és gyorsabb hozzáférést biztosítanak, emellett azok számára jelentenek könnyebbséget, akik el szokták veszíteni a hasonló kellékeket.
  • A porszívózás közben nem kell arra figyelnie, hogy mikor húzza neki az egyik bútornak a porszívót, hogyha a porszívó házán körbe puha párnaszerű öv (légöv) fut végig, amely megvédi a készüléket és a bútorokat is az ütközésektől. 
  • A porszívó könnyebb irányíthatóságáért a bolygókerekek felelősek, melyek - akár egy bolygó - teljesen körbe tudnak fordulni a tengelyük körül, így a porszívót nem kell irányba fordítani, hanem oldalirányba is lehet lökni. 
  • A szívóerő szabályozását vagy a porszívó házáról, vagy a fogantyúról lehet elvégezni. Mellékesnek tűnhet, hogy honnan szabályozza a szívóerőt, azonban amikor a fogantyúról kezdi szabályozni, Ön is rá fog jönni, hogy mennyivel egyszerűbb és kényelmesebb hajolgatás nélkül, egy ujj mozdulatával csökkenteni vagy növelni a szívóerőt. Ráadásul ebben az esetben a leállítás is egyszerűbb, hiszen a szívóerő teljes lekapcsolásával "készenlétbe" helyezheti a porszívót, ha szünetet szeretne tartani vagy el szeretne intézni valami mást közben. (Sok porszívó estében a csőre még fogantyút sem helyeznek el, az ilyen modelleket valamelyest kényelmetlenebb használni.)
  • A porzsákcsere jelzése is jelentősen megkönnyíti a használó dolgát, ezért fontos a porzsáktelítettség kijelző.
  • A többféle parkolóállás segít, hogy könnyen "pihentesse" a porszívót, illetve az könnyebb elhelyezésében is a segítségére lehet.