Tények és tévhitek a porszívókat érintő új szabályozásról | SEBO Porszívó márkabolt

Tények és tévhitek a porszívókat érintő új szabályozásról

2014 szeptemberétől nem lehet 1600 wattnál nagyobb elektromos teljesítményű és 62 kWh-nál nagyobb éves energiafogyasztású porszívót gyártani vagy importálni az EU-ba, tehát életbe lépnek a porszívókra vonatkozó ecodesign irányelvek - tudtuk meg Wágner Gábortól, a SEBO porszívókat forgalmazó Dunartis Kft. értékesítési vezetőjétől.

Ezen kívül energiacímkével kell ellátni a készülékeket, így a porszívók könnyebben összehasonlíthatóvá válnak.

Kevesen tudják viszont, hogy a szabályozás nem minden porszívót érint!

Mely porszívók érintettek?

A szabályozás érinti az alábbi porszívó típusokat:

 • Háztartási és professzionális (pl. szállodai) felhasználásra szánt általános (keménypadló és szőnyeg tisztítására egyaránt alkalmas) álló porszívók és hagyományos felépítésű, ún. cilinderes padlóporszívók.

 • Hibrid porszívók (melyek akkumulátorról és hálózatról egyaránt üzemeltethetők).

 • Azok a porszívók, amelyek csak szőnyeg tisztítására alkalmasak.

 • Azok a porszívók, amelyek csak keménypadló tisztítására alkalmasak.

 • Vízszűrős porszívók (nem tévesztendők össze a nedves porszívókkal).

Mely porszívók nem érintettek?

 • Nedves porszívók.

 • Száraz-nedves porszívók.

 • Csak akkumulátorról üzemeltethető porszívók.

 • Robotporszívók.

 • Ipari porszívók.

 • Központi porszívók.

 • Padlópolírozók.

 • Kültéri felhasználásra szánt porszívók.

Tehát a felsorolt készülék típusokat továbbra is energiacímke nélkül lehet forgalmazni, és a teljesítménykorlátozás sem vonatkozik rájuk.

Mi az, ami még szigorodik?

Kevesen tudják, de az ecodesign irányelvek nem csak az energiafogyasztást maximalizálják, hanem arra is vonatkoznak, hogy legalább milyen hatékony porfelszívású készüléket lehet eladni 2014 szeptemberétől. Egészen pontosan:

 • szőnyeg esetén legalább 0,70 dpu,

 • keménypadló esetén legalább 0,95 dpu

a megadott minimum érték.

Mit tartalmaz az energiacímke?

Az energiacímke adattartalmát az alábbi ábra mutatja:

 

Mit jelent az éves energiafogyasztás?

A porszívókon elhelyezendő energiacímke leghangsúlyosabb része az A-tól G-ig terjedő, színes sávokkal jelölt kategóriarendszer. Felmerül a kérdés, hogy pontosan mi alapján kap egy porszívó "A" vagy éppen "G" besorolást.

Az energiafelhasználás hatékonysága a szempont. Az értékelés során egészen pontosan azt vizsgálják, hogy egy 87 m2 méretű lakást évente 50 alkalommal kitakarítva mennyi energiát fogyaszt el az adott készülék. Az elfogyasztott energiamennyiség alapján pedig a következő táblázat szerint sorolják be a készülékeket:

 

Besorolás

Éves energiafelhasználás

A

kevesebb mint 28 kWh

B

28 és 34 kWh között

C

34 és 40 kWh között

D

40 és 46 kWh között

E

46 és 52 kWh között

F

52 és 58 kWh között

G

több mint 58 kWh

 

Mit jelent a keménypadló és a szőnyegtisztítási hatékonyság?

A készülék felülettisztítási hatékonyságát dpu-ban határozzák meg. De mit is jelent a dpu? A készüléket mesterségesen szennyezett felületen tesztelik. A 'dust pick up' (dpu) a porszívó által a felületből, illetve felületről eltávolított mesterséges szennyeződés arányát mutatja, három tizedesjegy pontossággal. Az értéket kárpit esetében a készülék porzsákjának tömegnövekedése alapján számolják, korrigálva a specifikus teszt körülményei alapján. Keménypadló esetében pedig ugyanezt az értéket a teszthasadék tömegcsökkenése adja a tisztítófej bizonyos számú dupla elhúzása után, és a számot a teszthasadék hosszával és pozíciójával korrigálják.

Tisztítási osztály

Szőnyeg esetén (dpu)

Keménypadló esetén (dpu)

A

legalább 0,91

legalább 1,11

B

0,87 és 0,91 között

1,08 és 1,11 között

C

0,83 és 0,87 között

1,05 és 1,08 között

D

0,79 és 0,83 között

1,02 és 1,05 között

E

0,73 és 0,79 között

0,99 és 1,02 között

F

0,71 és 0,73 között

0,90 és 0,99 között

G

kevesebb mint 0,71

kevesebb mint 0,90 között

 

Várhatóak további szigorítások?

Igen, 2017 szeptemberében tovább szigorodnak a szabályok. 2017-től 80 decibelben maximalizálják a porszívó hangkibocsátását, és nem lehet majd eladni olyan porszívót, aminek a porszívócsöve és a motorja, vagyis a két leggyakrabban meghibásodó alkatrésze nem kellően tartós. Emelik a porfelszívás hatékonyságának alsó korlátját. Ezen felül a porszívó szűrőrendszeréből kiáramló, tehát a szobába visszafújt levegő tisztaságának is egy bizonyos szintnél magasabbnak kell majd lennie; a porszívó egészen pontosan maximum 1% port engedhet majd vissza a levegőbe. 62-ről 43 kWh-ra csökken az éves maximális megengedett energiafogyasztás, és 900 wattban maximalizálják majd az elektromos teljesítményt.

Gyengébbek lesznek a porszívók?

A szívóteljesítmény és az elektromos teljesítmény nem azonos. Az elektromos teljesítmény az elektromos hálózatról felvett teljesítmény, mely nemcsak szívóerővé, hanem például hővé alakul a porszívóban. A mérnökök feladata, hogy a porszívók energiafelhasználását optimalizálják, az energiaveszteségeket minimalizálják.