Milyen porszívót vegyek? - Porszívó vásárlási tanácsok

Porszívó vásárlás

Hogyan válasszak porszívót? Melyik porszívó márkát, melyik modellt vegyem meg? Milyen szempontokat vegyek figyelembe? Melyik porszívó felel meg leginkább az én igényeimnek?

Önben is felmerültek ezek a kérdések? Cikksorozatunkban porszívóvásárlási tippeket és tanácsokat igyekszünk adni a legmegfelelőbb porszívó kiválasztásához.

A piacon rengetegféle, egymástól jelentősen eltérő jellegű porszívó érhető el, az árak is igen széles skálán mozognak. Vannak, akik azt választják, amelyik megtetszik nekik. Ez szubjektív vélemény, így ezzel kapcsolatban nem tudunk tanácsot adni, lenti írásunk azoknak szól, akik objektív szempontok alapján szeretnének választani. Tehát lássuk, mégis mi az, amiben eltérhet porszívó a porszívótól?

Amennyiben úgy döntött, otthona tisztán tartására beruház egy új készülékbe, első lépésként célszerű meghatározni, hogy porszívóra, vagy pedig takarítógépre van-e szüksége. Mi a különbség a két eszköz között, mik az előnyök, hátrányok? Cikkünkből megtudhatja.
A robotporszívó kétségkívül kényelmes találmány, ugyanakkor nem helyettesíti a hagyományos padlóporszívót. A robotporszívó - tapasztalatunk szerint - kiváló arra, hogy hét közben tovább fenntartsa a hétvégi takarítás eredményét, de önmagában kiadós takarítást nem tud végezni.

"Mi legyen a porszívó által beszívott por sorsa?" - merül fel a kérdés, hiszen nem maradhat örökre a porszívóban.

Jelenleg a hazai piacon kapható porszívók e tekintetben négy csoportba sorolhatóak: vízszűrős porszívó (vizes porszívó), többször használható porzsákkal szerelt porszívó, portartályos porszívó, eldobható porzsákos, azaz papír porzsákos porszívó.

Legalább 5 cég forgalmaz hazánkban porszívót 500.000 Ft felett. Ezek némelyike inkább takarítógép, mert nedves tisztítás funkcióval is rendelkeznek, mások hagyományos száraz porszívók. Közös bennük, hogy értékesítésüket túlnyomó többségben porszívóügynökök végzik az érdeklődő saját lakásán történő bemutató során.

Azt szinte mindenki tudja, hogy a teljesítmény mértékegysége a watt. Jele: W.
Azzal kapcsolatban viszont kevesebben informáltak, hogy a porszívók esetében kétféle teljesítményt szoktak megadni.

Abban minden porszívó megegyezik, hogy a beszívott levegőből valamilyen speciális vagy kevésbé speciális módon megpróbálja eltávolítani a "koszt", majd "tiszta" levegőt juttat vissza a helyiségbe.

Ennek tudatában első lépésként érdemes definiálni, hogy mit is takar pontosan a "kosz", milyen a beszívott koszos levegő, valamint hogy mit is jelent a tiszta levegő.

Hazánkban az álló porszívónál jóval elterjedtebb a hagyományos (cilinderes) padlóporszívó. Ennek elsősorban történelmi okai vannak (ez volt kapható hosszú időn át), de vajon jobbak-e az egyes országokban igen kedvelt álló társaiknál?

Sokszor találkozunk azzal a kifejezéssel, hogy "allergia porszívó". De mit is jelent ez, milyen porszívókat hívhatunk allergia porszívónak? Természetesen azokat, amelyek allergiások számára ajánlhatóak. De milyen készülékek is ezek? Kik vagy mi dönti el, hogy egy adott modell ajánlható-e porallergiásoknak?

Allergia porszívó című írásunkban már boncolgattuk a jó porszívó szerepét a házipor-allergia leküzdésében. Most egy kicsit térjünk ki magára az atkára és annak ürülékére, amely a házipor-allergiások tüneteiért jellemzően felelős.

Hogy milyen a legjobb porszívó? Erős, csendes, a legapróbb szennyeződéseket is kiszűri, kényelmes használni, tartós, és még sorolhatnánk. De mégsem lehet azt mondani, hogy létezik "a legjobb" porszívó, mert a fenti szempontok is kiegészülhetnek egyedi igényekkel. Például más porszívó a legjobb egy kis lakásba, mint egy nagy villába. Más a legjobb annak, aki az álló porszívókhoz szokott, mint annak, aki a hagyományos felépítésű porszívókat kedveli.

Jó volna, ha minden évben elvégeznének egy "nagy porszívó tesztet", mely során egy független bizottság megvizsgálná az adott évben elérhető összes márka összes modelljét. De ilyen nincs, így a szomszéd tanácsaira, az internetes fórumozókra, és olyan tesztekre lehet hagyatkozni, amelyek csak néhány modellre korlátozódnak.

Mégis, ha lenne ilyen, mi alapján lenne érdemes tesztelni? (Tehát Ön mi alapján hasonlíthatná össze a készülékeket?)

Szerintünk az alábbiak mindenképp fontos szempontok:

A szállodai felhasználásra kialakított porszívókkal, az úgynevezett szobalány porszívókkal szemben támasztott követelmények részben eltérnek az otthoni felhasználásra szánt porszívókétól.

Háttérbe szorulnak a kényelmi szolgáltatások és a porszívó megjelenése, és előtérbe kerül a tartósság, praktikum és az üzemeltetési költségek.