Hagyományos vagy álló porszívót válasszak? | SEBO Porszívó márkabolt

Hagyományos vagy álló porszívót válasszak?

Hazánkban az álló porszívónál jóval elterjedtebb a hagyományos (cilinderes) padlóporszívó. Ennek elsősorban történelmi okai vannak (ez volt kapható hosszú időn át), de vajon jobbak-e az egyes országokban igen kedvelt álló társaiknál?

SEBO álló vagy hagyományos porszívót válasszak?

Manapság álló porszívóból két jelentősen eltérő kivitel kapható.

  1. Az egyik kivitel esetében egy viszonylag gyenge (legtöbb modellnél levehető) morzsaporszívó van egy hosszú nyélre - fejre erősítve. Ezek a modellek sokszor akkumulátorosak. Kicsik, könnyűek, de szívóerejük minimális, így elsősorban a seprűt helyettesítik a háztartásban, nem alkalmasak a heti nagytakarítás elvégzésére. Áruk márkától, típustól függően 10.000 - 50.000 Ft között mozog.
  2. A másik álló porszívó kivitelben gyakorlatilag egy hagyományos padlóporszívóval összevethető teljesítményű, teljes értékű porszívót kapunk. Ezek a modellek nem akkumulátorral működnek, és alkalmasak nagyobb felület, akár az egész lakás tisztán tartására. Áruk 50.000 - 200.000 Ft között mozog. Innentől kezdve  az álló porszívók közül csak ezzel fogunk foglalkozni.

A hagyományos kivitelű cilinderes padlóporszívót valószínűleg senkinek sem kell bemutatnunk, a legtöbb hazai háztartásban ilyet találunk.

Milyen szempontok alapján érdemes választani?

Helytakarékosság: az álló porszívók egyik előnye, hogy kialakításuk miatt könnyen tárolhatóak és akár a szekrénybe sem kell eltenni őket, egyszerűen csak be lehet állítani őket a sarokba vagy a fal mellé.

Sebo Felix

Irányíthatóság: az álló porszívót nem kell maga után húznia, hanem egyszerűen csak tolja maga előtt, így könnyebb irányítani. Így a hagyományos porszívó egyik legnagyobb hátránya küszöbölhető ki, méghozzá a porszívó ráncigálása, ami - főként kis területen esetén - a porszívózás idejét meg tudja növelni, ráadásul több figyelmet is igényel. Az is biztos, hogy egy álló porszívó nem megy neki semmilyen bútornak és nem tesz kárt benne. Bár a SEBO a hagyományos porszívóinál a porszívótest körül futó puha légövvel megoldotta, hogy a porszívó ne okozzon kárt a bútorokban, amikor hozzájuk ütődik, azonban egy álló porszívónál még erre sincs szükség.

Sebo Felix

Kiegészítő porszívófejek használata: Az álló porszívóknál nehézséget jelenthet pl. egyrésszívófej használata a földön, főként, ha az álló porszívó nem rendelkezik kivehető gégecsővel, hiszen a porszívó aljára nem lehet kiegészítő fejeket csatlakoztatni, kiárólag kombi és hengerkefe fejeket. Ha az adott álló porszívó rendelkezik egy plusz gégecsővel, akkor az álló porszívót gyakorlatilag át lehet alakítani kézi porszívóvá, és a gégecsőre lehet csatlakoztatni a résszívófejet, a kis területek tisztításához; kárpittisztító fejet a kárpitok, kanapék ágyak tisztításához; porkefét a portalanításhoz; stb.

Sebo Felix

Kábelvisszacsévélés: az álló porszívók egy apró hátránya, hogy a kábelt nem lehet egy rántó mozdulattal vagy egy gombnyomással visszacsévélni, hanem a felhasználónak kell visszatekernie a kábelt a helyére. Azonban léteznek olyan modellek, amelyeknél néhány trükkel megkönnyítették a felhasználó dolgát. A kábel leszedése pl. egy mozdulattal elvégezhető az olyan modelleknél, amelyeknek van elforgatható kábeltartója. Ezt lefelé kell fordítani és így a kábelt egy mozdulattal le lehet szedni. Ebben az esetben már csak a visszatekerés lesz a manuálisan elvégezendő feladat, azonban ha az adott porszívó nyelének állítható a magassága, akkor ha a legmagasabb állásba helyezi a nyelet, nem kell sokat tekergetnie a kábelt.