Milyen padlótípushoz keresünk porszívót? | SEBO Porszívó márkabolt

Milyen padlótípushoz keresünk porszívót?

Padló típus

  • keménypadló
  • rövid szőrű szőnyeg
  • hosszú szőrű szönyeg

A porszívók szempontjából ezek a főbb padlókategóriák. Annak nincs jelentősége, hogy a keménypadló éppen kő, fa, esteleg PVC.

Nem is igazán porszívót választunk a padlónkhoz, hanem porszívófejet.

A legtöbb porszívóhoz általában univerzális fejet mellékel a gyártó, mely bizonyos szinten minden típusú felületen használható. Az ilyen fejeken jellemzően egy kapcsolóval állíthatunk módot, melynek hatására sok esetben egy kefesor emelkedik ki a fejből.

Az univerzális fejek tökéletesen megfelelnek a keménypadló tisztítására, a gond a szőnyegek esetében lehet: egy univerzális fejjel nem mindig lehet a szőnyeg szálaiból a kívánt mértékben eltávolítani a szálak közé lerakódott port, hiszen az ilyen fejek jellemzően lelapítják a szőnyeg szálait. Így gyakorlatilag csak felületi tisztítást tudnak elvégezni, főként a hosszú szálú szőnyegek esetében, a szőnyeg mélyéről nem képesek eltávolítani a szennyeződéseket és az allergizáló anyagokat.


Hengerkefe fej Erre a problémára a különböző gyártók többféle megoldást dolgoztak ki. A SEBO porszívóihoz megvásárolható ET típusjelzésű speciális hengerkefe fej (ET-1, ET-2) kuriózumnak számít. Ez a fej egy magas fordulatszámú elektromos motort és egy speciálisan kialakított kefesort is tartalmaz. A motor 2700 fordulat/perc fordulatszámmal pörgeti a kefesort, mely a szőnyeg szálait teljesen felborzolja (nem pedig lelapítja), ezáltal hihetetlen hatékonysággal kiporolja a szálak közé rakódott port, melyet a porszívó azonnal felszív.

Sebo Disco Ugyanakkor a keménypadló tisztítására is léteznek speciális fejek, például a SEBO DISCO motoros polírozófej. A fej a rárögzített polírkorongot 2000 fordulat/perc sebességgel pörgeti. A fej nem csak tisztít, hanem képes a padló felújítására, azt ismét fényessé varázsolja. 4 féle polírozókorong közül lehet választani a padló állapotától, anyagától, illetve elérni kívánt fényességi felülettől függően.