Megtéveszthettek a porszívógyártók – Döntött az EU, nincs több energiacímke | SEBO Porszívó márkabolt

Megtéveszthettek a porszívógyártók – Döntött az EU, nincs több energiacímke

Ne keresse a porszívók energiahatékonysági címkéjét mostantól – eddig is félrevezethettek egyes porszívó gyártók, döntött az EU

Az Európai Unió Bírósága nemrégiben hatályon kívül helyezte a porszívók energiacímkéinek alkalmazását elrendelő döntést, mivel azok félrevezethették a vásárlókat. Ezentúl tehát már nem lesz kötelező az EU-ban energiacímkét készíteni a gyártóknak porszívóikhoz. A gyártóknak 2014 óta volt kötelező előírás, hogy energiacímkével lássák el készülékeiket, így segítve a vásárlókat, hogy könnyebben eligazodjanak a hatalmas porszívókínálatban.

Az előírást hatályon kívül helyező döntést az Európai Bíróság annak hatására hozta, hogy az egyik porszívógyártó cég megtámadta az energiacímkékre vonatkozó előírást, mivel szerintük azok félrevezetik a vásárlókat és hibás képet mutatnak például a porszívók hatékonyságáról, energiafelhasználásáról.

A porszívógyártó cég véleménye szerint a címkéken feltüntetendő adatok megállapításához előírt mérési gyakorlatok nem voltak kellően életszerűek.

Arra hívták fel az EU figyelmét, hogy például üres porzsákkal, illetve portartállyal mértek, mérhettek egyes gyártók, ami által a címkére kerülő adatok félrevezetőek, hiszen a porszívót otthon ritkán használják teljesen üres porzsákkal, és egy félig teli vagy teli porzsák jelentősen megváltoztathatja például a porszívó hatékonyságát, energiafelhasználását.

Az EU hatályon kívül helyező döntése után várhatóan egyes gyártók azonnal leállnak a címke alkalmazásával, ilyen például a SEBO porszívógyártó, míg lesznek olyan gyártók is, mint például a német Fakir, ahol egyelőre fennmaradnak a címkék, csak a későbbi, új modellekhez nem készülnek majd el ezek a címkék.

Wagner Gábor, a német prémium SEBO és Fakir porszívókat forgalmazó Dunartis Kft. értékesítési vezetője ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az energiacímke kötelezővé tételével egy időben bevezetett, majd 2017 szeptemberében szigorított szabályozások továbbra is életben maradnak. Tehát nem lehet olyan porszívót értékesíteni, ami az alábbi paramétereket nem teljesíti:

  • Éves energiafogyasztás: kevesebb, mint 43 kWh / év
  • Maximális motorteljesítmény: 900 W
  • Minimum porfelszívás szőnyegen: 0,75 dpu
  • Minimum porfelszívás keménypadlón: 0,98 dpu
  • Maximális porkibocsátás: 1,00%
  • Maximális zajszint: 80 dB (A)
  • A szívócső tartóssága: min. 40.000 lendítés
  • Minimális üzemi élettartam: min. 500 óra

Nem kell tehát attól tartanunk, hogy a porszívók visszatérnek a korábbi, több ezer wattos energiafogyasztási szintre, csak nekünk, vásárlóknak az energiacímke helyett más szempontok alapján kell majd összehasonlítanunk a porszívókat.

Előzmények: