HEPA, S-class, cyclone, vízszűrő összehasonlítása

A porszívó szűrőrendszerek összehasonlítása: HEPA, S-class, cyclone, vízszűrő

Abban minden porszívó megegyezik, hogy a beszívott levegőből valamilyen speciális vagy kevésbé speciális módon megpróbálja eltávolítani a "koszt", majd "tiszta" levegőt juttat vissza a helyiségbe.

Ennek tudatában első lépésként érdemes definiálni, hogy mit is takar pontosan a "kosz", milyen a beszívott koszos levegő, valamint hogy mit is jelent a tiszta levegő.

Kosz vs. tiszta levegő

A legtöbb porszívó esetében a kosz az a szilárd halmazállapotú, ~1 cm-nél kisebb szemcsenagyságú anyag, melyet a készülék ki tud szűrni a beszívott levegőből.

Ebből az következik, hogy a porszívó nem képes eltávolítani semmilyen gázszennyezést, valamint folyadék felszívására sem alkalmas, mivel a gép károsodásához és áramütéshez vezethet, hacsak nem erre alkalmas olyan speciális "nedves porszívónk" van, amelyen a gyártó ezt kifejezetten feltüntette.

Tehát tekintsük át a szemcsés szennyezést! Az előbb meghatároztuk, hogy a porszívó maximum ~1 cm szemcsenagyságú szennyeződést képes felszívni, de azt tudni kell, hogy a porszívókat elsősorban nem ilyen nagy méretű szennyeződések eltávolítására fejlesztik, amennyiben az ilyen nagy méretű felszívott szennyeződés éles, az kárt tehet - típustól függően - a porzsákban, portartályban, ezért érdemes porszívózás előtt ezeket felsöpörni.

A porszívó által beszívott levegőben tehát ideális esetben csak kis méretű szennyeződések vannak, a porszívó ezeknek az eltávolítására szolgál, ezen szemcsék köznapi neve pedig a por.

A por gyulladást okozhat a légutakban. Ezt teheti ellene. >> 

Egy porszemcse szemmel egyáltalán nem, vagy alig látható, ennek ellenére mérete igen széles skálán mozog, nagyjából 0,3 mm - 0,3 μm között. A kihívást az jelenti a gyártók számára, hogy készülékeik a beszívott levegőben lévő minél kisebb szemcsenagyságú port minél nagyobb mértékben el tudják távolítani, így érve el a kifújt levegő szinte tökéletes tisztaságát.

Lássuk, hogy milyen megoldásokat kínálnak a gyártók a kisebb-nagyobb por kiszűrésére!

 

Nagy méretű porszemcsék szűrése

Porzsákos rendszerek

SEBO porszívók zárófedele Meglepő, de a porzsák célja a porzsákkal ellátott porszívóban nem csak a kiszűrt por tárolása, hanem maga a szűrés is. A porzsák anyaga fogja fel a beszívott levegőben lévő szennyeződések jelentős részét. A porzsák a nagyon apró szemcsék kiszűrését nem végzi el, erre a célra a porzsák után még készüléktől függően egy vagy két darab finomszűrőt építenek be a gyártók. És ez az / ezek azok a plusz szűrők, amelyek bizonyos modelleknél HEPA vagy S-Class minősítésnek megfelelő tisztaságú kilépő levegőt biztosítanak. Összességében elmondható, hogy a a kombinált porzsák és szűrő rendszer már régóta létezik, bizonyított. Léteznek eldobható és többször használható porzsákok, a működés elve megegyezik. 

Vízszűrő

Divatos napjainkban a vízszűrős porszívó. Nevével ellentétben ez nem azt jelenti, hogy a készülék valamiféle beszívott vizet szűr meg, hanem a beszívott levegőt vízen áramoltatja keresztül. A folyamat során a víz megköti a por jelentős részét, ugyanúgy, ahogy a porzsákos porszívókban a porzsák. Ezekben a készülékekben a víz a nagyon apró szemcséket nem köti meg, erre a célra a víztartály után még készüléktől függően egy vagy két darab finomszűrőt építenek be a gyártók. Tehát tévhit, hogy a vízszűrő önmagában "kristálytiszta" levegőt biztosít. Viszont a porzsákos modellekhez hasonlóan, amennyiben itt is megvan a HEPA vagy S-class szűrő a vízszűrő után, akkor megfelelően tiszta lesz a porszívóból kilépő levegő. (Arról egy másik cikkben olvashat, hogy mik a vízszűrős porszívói előnyei és hátrányai: "Eldobható porzsák, textil porzsák, portartály, vízszűrő?")

Cyclone (ciklon) szűrőrendszer

A ciklon rendszerű levegőszűrés lényege leegyszerűsítve annyi, hogy a készülék "megpörgeti" a beszívott levegőt, így a centrifugális erő hatására a szennyeződés "kisodródik" a légáramból. A készülék kialakításából adódóan a levegőből "kipörgetett" por összegyűlik az erre kialakított helyen. A megoldás előnye, hogy míg a porzsákos porszívó esetén a porzsák telítődésével némiképp csökkenhet a szívóerő, ennél a megoldásnál ez a jelenség nem fordulhat elő. Ugyanakkor önmagában ez a megoldás sem ad mindig elegendően tiszta kilépő levegőt, így a ciklon porszívókban is sokszor ott van még egy vagy két szűrő, ami lehet HEPA vagy S-class minősítésű.

 

Tehát tulajdonképpen a szűrés tökéletességét nem az befolyásolja, hogy porzsákos, vízszűrős, netán ciklon rendszerű porszívót veszünk, hanem az, hogy az adott készülékben ezen rendszerek valamelyike után beépített mikroszűrők/kimeneti szűrők milyen hatásfokkal rendelkeznek, úgyhogy vizsgáljuk meg ezeket:

 

Apró porszemcsék szűrése

HEPA és S-CLASS szűrők

Az apró részecskék kiszűrésén belül is léteznek fokozatok. A szabvány azt rögzíti, hogy a szűrőrendszer képes a rajta átfolyó levegőből a 0.3μm-nél (3 mikronnál) nagyobb szennyeződéseket legalább X %-ban, valamint az 1 mikronos és annál nagyobb méretű szennyeződéseket pedig 100%-ban eltávolítani, kiszűrni, ahol X a HEPA/S-class fokozattól függő érték az alábbi táblázat szerint:

 

HEPA szűrő

Osztály Szűrés tökéletessége
HEPA E10 > 85%
HEPA E11 > 95%
HEPA E12 > 99.5%
HEPA H13 > 99.95%
S-CLASS > 99.97%
HEPA H14 > 99.995%
HEPA U15 > 99.9995%
HEPA U16 > 99.99995%
HEPA U17 > 99.999995%


Tehát ha egy gyártó annyit mond, HEPA szűrős készüléket árul, kérdezze meg, hogy annak milyen a HEPA besorolása. Minél nagyobb az E/H/U utáni szám, annál tökéletesebb szűrést végez a porszívó.

 

Azonban nem csupán arra kell tekintettel lenni, hogy az adott szűrő hány százalékban képes kiszűrni a részecskéket, hanem olyan jelentős szempontokra is, mint a szűrő anyaga és a szűrés mechanizmusa. A HEPA szűrő szorosan kapcsolódó háló szálakból épül fel, melyeken a levegő áthaladáskor beszorulhat vagy fennakadhat. Az S-Class szűrő olyan hálókat használ, melyek nem ilyen szilárdak (így nem szorulhatnak be a szemcsék, tehát nincs eltömődés), de a szűrő elektrosztatikus tulajdonságai miatt a szűrés továbbra is rendkívül magas, hiszen a szűrő magához vonzza a részecskéket.

Ehhez hasonló statikus hatást akkor láthat, amikor például levesz egy szintetikus anyagból készült pulóvert. A kis elektrosztatikus töltésnek köszöhetően az S-Class szűrő magához vonzza a részecskéket, szennyeződéseket és nemcsak aktívan behúzza őket magához, hanem ott is tartja őket, így nincs esély arra, hogy a levegőbe újra visszakerüljenek. De ettől függetlenül a HEPA szűrők is rendkívük hatékonyak.