Eldobható porzsák, textil porzsák, portartály, vízszűrő? | SEBO Porszívó márkabolt

Eldobható porzsák, textil porzsák, portartály, vízszűrő?

"Mi legyen a porszívó által beszívott por sorsa?" - merül fel a kérdés, hiszen nem maradhat örökre a porszívóban.

Jelenleg a hazai piacon kapható porszívók e tekintetben négy csoportba sorolhatóak: vízszűrős porszívó (vizes porszívó), többször használható porzsákkal szerelt porszívó, portartályos porszívó, eldobható porzsákos, azaz papír porzsákos porszívó.

Egyes porszívók a beszívott levegőt egy víztartályon áramoltatják keresztül, ezáltal a víz megköti a levegőben levő port, a kosz tehát a vízben marad. A köznyelvben ezeket a készülékeket "vizes porszívó" néven szokták említeni. A vizes porszívó elnevezéssel népiképp az érzékeinkre szándékoznak hatni. A víz a legtisztább dologként él az ember tudatában, hiszen azzal mosakszunk, így szinte biztos, hogy a legtöbb vásárló azt gondolja, hogy ez a porszívótípus tisztítja meg legjobban a beszívott levegőt.

A vizes porszívóknál a koszos víz ürítése kellemetlen feladat Ez nem feltétlenül van így (a szűrőrendszerekről és hatékonyságukról egy másik cikkünkben szólunk), de a mi esetünkben most még nagyobb jelentőséggel bír, hogy a koszos vizet minden porszívózás után ki kell üríteni a porszívóból. Sőt, minden porszívózás előtt vizet kell töltenünk a víztartályba. Már ennek a két műveletnek a puszta gondolata is elveheti a kedvét a porszívózástól. Tehát ha valami miatt napi szinten kell használnia a porszívót (pl. kisgyermeke mászik a földön), akkor ezzel érdemes számolnia. Ráadásul ha nem megfelelően lett kiürítve a víz a porszívóból, esetleg nem csak a tartályba került, az további gondokat okozhat (műszaki problémák, dohosodás, penészedés).

A legtöbb vízszűrős porszívóban a víz csak részben szűri ki a port a levegőből, a kosz egy része a vízpárával keveredve útnak indul a porszívó HEPA filtere felé. A vízpárával kevert kosz baktériumtenyészetet is eredményezhet. Ezért is nagyon fontos, hogy minden alkalommal tisztítsa és szárítsa ki alaposan a víztartályos porszívót.

Amit a vízszűrővel szerelt porszívókról még mindenképp érdemes elmondani, az az, hogy a vízszűrős porszívó nem azonos a nedves porszívóval. A nedves porszívó a porszívófejen keresztül vizet juttat a tisztítandó felületre, melyet azonnal vissza is szív. A vízszűrős porszívó esetében a víz nem hagyja el a porszívó tartályát, az nem érintkezik a tisztítandó felülettel.

A vízszűrős porszívók előnyei:

 • Látványosak.
 • Tiszta "érzetet" nyújtanak (bár ez nem valódi előny).
 • Egyes modellekkel nedves szennyeződés is felszívható.

A vízszűrős porszívók hátrányai:

 • Minden használat előtt fel kell tölteni a víztartályt vízzel.
 • Minden használat után üríteni kell a szennyezett vízzel teli víztartályt.
 • Ha felszív valamit a porszívóval, ami a lefolyót eldugíthatja, károsíthatja, azt a lefolyóba/wc-be öntés előtt el kell távolítani a koszos vízből.
 • A vízből és annak kosszal való keveredéséből adódó műszaki és higiéniai problémák lehetősége.
 • A vízszűrős porszívóban ugyanúgy lehetnek szűrők, amiket időnként cserélni kell.

Működését, megjelenését tekintve hasonlít az eldobható porzsákhoz, ugyanakkor jellemzően a zsák valamilyen módon nyitható. (Pl. cipzárral vagy egy sín lehúzásával.) A porzsák ürítésekor a porzsákot felnyitva kell a port kiszórni belőle a szemetesbe. Akinek volt már hasonló készüléke, annak valószínűleg jelent újdonságot, hogy a porzsák ilyesformán való kiürítése se nem kellemes, se nem egészséges feladat. A por száll a levegőben, szóródik, a porzsák nem ürül ki teljesen. Zárt térben (így erkély vagy kert nélküli lakástulajdonosoknak) határozottan nem ajánljuk a porzsák ily módon való ürítését, mivel a por egy része visszaszáll a lakásba. Hasonló okokból porallergiások meg se kíséreljék a porzsák ürítését, mert garantált az allergiás tünetek gyors megjelenése. Mivel a porzsák szövetében a por az ürítés után is megmarad, érdemes kimosni, kiszárítani a porzsákot a következő használat előtt. De mi a helyzet akkor, ha éppen takarítás közben, "félúton" telik meg a porzsák? Ebben az esetben nem tudja kimosni, hiszen nedves porzsákot tilos visszatenni a porszívóba az áramütés veszélye miatt.

Olcsóbb lehet fenntartani egy ilyen többször használható porzsákkal szerelt készüléket egy eldobható porzsákoshoz képest, mivel nem kell bele rendszeresen porzsákot vásárolni. Ugyanakkor időnként a többször használatos porzsáknak is szüksége lehet cserére, hiszen egy idő után ez a típus is elkoszolódik és elhasználódik. Egy darab többször használható porzsák jellemzően egy csomag (gyártótól függően 5-10 db) papírporzsákkal összemérhető árú, így a különbség már nem olyan szignifikáns. Ráadásul típustól függően a motorszűrőt, mikroszűrőt, HEPA szűrőt a többször használatos porzsákkal üzemelő porszívókban is cserélni kell, tehát a rendszeres költség itt is jelentkezik.

A többször használható porzsák előnyei:

 • többször felhasználható jellegéből adódóan ritkábban kell cserélni, mint az egyszer használatos porzsákokat.

A többször használható porzsák hátrányai:

 • nem higiénikus az ürítése;
 • rendszeres, kellemetlen feladat az ürítés;
 • az ürítés során a por visszaszáll a levegőbe, így erkély nélküli lakás esetén semmiképp nem javasolt;
 • porallergiásoknak egyáltalán nem javasolt.

Jó megoldás lehet a por tárolására a műanyagból készült portartály. Ha nem törik el valamelyik ürítés során, akkor örök életű. Az ürítéskor a többször használatos porzsákhoz hasonlóan ki van téve a por belélegzéséből adódó egészségügyi kockázatnak, de a többször használatos porzsákkal ellentétben nem kell rázogatni hosszú ideig, hogy a por eltávozzon a tartályból, valamint a porgyűjtő tartály könnyen és gyorsan kimosható, kiszárítható.

Porzsák nélküli porszívó ürítése A porgyűjtő tartály előnyei:

 • valóban nem kell cserélni;
 • könnyen tisztítható.

A portartály hátrányai:

 • nem higiénikus az ürítése;
 • ürítésnél száll a por, ami egészségügyi problémákat hordoz magában;
 • a portartályt nem kell cserélni, de attól a porszívó szűrőit még jellemzően cserélni kell;
 • porallergiásoknak egyáltalán nem javasolt.

Egyesek egyszerűen papír porzsákként említik ezt a technológiát, bár más anyagból is készülhetnek a porzsákok. Az első papírporzsákot használó porszívó 1956-ban jelent meg azzal a céllal, hogy kiváltsa a nem higiénikus textil porzsákot. Az eldobható porzsák lényege, hogy amikor megtelik, a porzsákot a porral együtt helyezzük a szemétbe. Véleményünk szerint ez a megoldás nyújtja a legnagyobb komfortot a porszívó használójának, így a SEBO porszívói egytől egyig eldobható porzsákban gyűjtik a beszívott port.

Polipropilén vs. papír

A köztudatban sok helyen eldobható porzsák alatt papír porzsákot értenek, de manapság ezek már jellemzően nem papírból, hanem puha, textilhez hasonló speciális anyagból (pl. polipropilén) készülnek, melyek több rétegből épülnek fel.

 1. Polipropilén porzsák Az első réteg felel azért, hogy a por a helyén maradjon és megakadályozza a porszivárgást, valamint lehetővé teszi, hogy a porzsák strapabíró és hosszú élettartamú legyen. 
  Ugyanennek a rétegnek a feladata annak megakadályozása, hogy - a papír vagy textil porzsákokkal ellentétben - ne tömődjenek el a porzsák pórusai.
 2. A polipropilén porzsák azon túl, hogy tárolja a port, szűrőként is funkcionál, tehát a közepes és a nagy méretű port, szennyeződést is kiszűri a porszívó által beszívott levegőből, melyért a második réteg a felelős. 
  A második réteg funkciója a szívóerő megőrzése is, mely a porzsák telítődésével sem csökken, így nyugodtan meg lehet várni, amíg a porzsák megtelik és csak utána lesz szükség a cserére. Ezzel tehát a hatékonyság nem csökken, viszont kevesebbszer lesz szükség a porzsák cseréjére.
 3. A harmadik réteg a porzsák külső részén található, ez nyújt védelmet az első két, beljebb lévő réteg számára.

A polipropilén porzsák további előnyei a papírhoz képest:

 • jóval tartósabb, ellenállóbb anyag, így élettartama 50-80 %-kal hosszabb lehet, mint a papír porzsáké;
 • jóval rugalmasabb anyag, így nehezebben sérül, könnyebben kezelhető, és nagyon kicsi rá az esély, hogy a porzsák kilyukad és emiatt a tartalma kiborul;
 • dimanikusan illeszkedik a porszívó belsejéhez, így teljes mértékben kihasználja a rendelkezésére álló helyet.

Eldobható porzsák előnyei:

 • mind közül a legkényelmesebb megoldás;
 • mind közül a leghigiénikusabb, mivel ürítéskor Ön nem kerül "még egyszer" kapcsolatba a porral.

Eldobható porzsák hátrányai:

 • bizonyos időközönként némi költséget jelent.

Hogy mely megoldás a legjobb, nyilván szubjektív. Mi a lenti sorrend kialakításakor a higiéniai és kényelmi szempontokat vettük kiemelten figyelembe. A legjobb megoldás véleményünk szerint az eldobható porzsák. Ezt követi második legjobb megoldásként a portartály. A harmadik helyet megosztva kapja a vizes és a többször használatos (textil) porzsákos megoldás, mivel a vízszűrő és a textil porzsák is a két első (papír porzsák és a műanyag portartály) megoldással amúgy elkerülhető problémákat szül, így nem vállalkoznánk annak eldöntésére, hogy a vízszűrő és textil porzsák közül melyik a jobb vagy a rosszabb választás.