Eldobható porzsák, papír porzsák | SEBO Porszívó márkabolt

Eldobható porzsák, papír porzsák

Egyesek egyszerűen papír porzsákként említik ezt a technológiát, bár más anyagból is készülhetnek a porzsákok. Az első papírporzsákot használó porszívó 1956-ban jelent meg azzal a céllal, hogy kiváltsa a nem higiénikus textil porzsákot. Az eldobható porzsák lényege, hogy amikor megtelik, a porzsákot a porral együtt helyezzük a szemétbe. Véleményünk szerint ez a megoldás nyújtja a legnagyobb komfortot a porszívó használójának, így a SEBO porszívói egytől egyig eldobható porzsákban gyűjtik a beszívott port.

Polipropilén vs. papír

A köztudatban sok helyen eldobható porzsák alatt papír porzsákot értenek, de manapság ezek már jellemzően nem papírból, hanem puha, textilhez hasonló speciális anyagból (pl. polipropilén) készülnek, melyek több rétegből épülnek fel.

 1. Polipropilén porzsák Az első réteg felel azért, hogy a por a helyén maradjon és megakadályozza a porszivárgást, valamint lehetővé teszi, hogy a porzsák strapabíró és hosszú élettartamú legyen. 
  Ugyanennek a rétegnek a feladata annak megakadályozása, hogy - a papír vagy textil porzsákokkal ellentétben - ne tömődjenek el a porzsák pórusai.
 2. A polipropilén porzsák azon túl, hogy tárolja a port, szűrőként is funkcionál, tehát a közepes és a nagy méretű port, szennyeződést is kiszűri a porszívó által beszívott levegőből, melyért a második réteg a felelős. 
  A második réteg funkciója a szívóerő megőrzése is, mely a porzsák telítődésével sem csökken, így nyugodtan meg lehet várni, amíg a porzsák megtelik és csak utána lesz szükség a cserére. Ezzel tehát a hatékonyság nem csökken, viszont kevesebbszer lesz szükség a porzsák cseréjére.
 3. A harmadik réteg a porzsák külső részén található, ez nyújt védelmet az első két, beljebb lévő réteg számára.

A polipropilén porzsák további előnyei a papírhoz képest:

 • jóval tartósabb, ellenállóbb anyag, így élettartama 50-80 %-kal hosszabb lehet, mint a papír porzsáké;
 • jóval rugalmasabb anyag, így nehezebben sérül, könnyebben kezelhető, és nagyon kicsi rá az esély, hogy a porzsák kilyukad és emiatt a tartalma kiborul;
 • dimanikusan illeszkedik a porszívó belsejéhez, így teljes mértékben kihasználja a rendelkezésére álló helyet.

Eldobható porzsák előnyei:

 • mind közül a legkényelmesebb megoldás;
 • mind közül a leghigiénikusabb, mivel ürítéskor Ön nem kerül "még egyszer" kapcsolatba a porral.

Eldobható porzsák hátrányai:

 • bizonyos időközönként némi költséget jelent.