Atka porszívó

Atka porszívó

Allergia porszívó című írásunkban már boncolgattuk a jó porszívó szerepét a házipor-allergia leküzdésében. Most egy kicsit térjünk ki magára az atkára és annak ürülékére, amely a házipor-allergiások tüneteiért jellemzően felelős.

Poratka elleni porszívó A házipor-atka egy a pókokkal rokon faj, elsősorban a lakásban található kárpitozott felületekben, mint például ülőgarnitúra, matrac, ágynemű, valamint a szőnyegben, padlószőnyegben bújik meg. Emberi és állati hámszövettel, köröm- és szőrmaradványokkal táplálkozik. Az allergiát, asztmát és egyes esetekben a zárt helyiségben kialakult kellemetlen szagokat nem is maga a poratka, hanem a poratka széklete okozza.
Az atkák minden háztartásban megtalálhatóak, teljesen kiirtani nem lehet őket, de számukat, s így az ürülékük által kiváltott allergiás reakciókat viszont lehet csökenteni.

Az atkák elleni küzdelem rendszeres feladatokat kíván: rendszeres "alapos" porszívózással és esetleg ezt kiegészítő kémiai kezeléssel, hőkezeléssel vagy páratartalom-csökkentéssel érdemes szembeszállni ezekkel az élősködőkkel.

Amennyiben porszívózásba kezd, érdemes tudnia, hogy csak komoly, nagy teljesítményű porszívóval lehet eltávolítani a poratkákat, ezen belül is olyan porszívóval, amely nem fújja vissza a levegőbe azt a mikroport, ami a problémákat okozza. Emellett fontos megemlíteni, hogy a poratkák rendkívül szeretnek megtelepedni a szőnyegekben, így amennyiben nem szeretne megválni szőnyegeitől, ezeket is szálmélységig érdemes tisztítania, hogy még a szőnyegrostok legmélyebb részeiről is el legyenek távolítva a poratkák, és azok ürüléke. Ehhez nem elegendő egy egyszerű kombinált fej, hanem kifejezetten szőnyegmélytisztításra kifejlesztett, motoros hengerkefe szükséges hozzá, amely a szőnyeget képes teljesen "kiporolni".
 
(A különböző padlótípusokhoz alkalmas fejekről a "Milyen padlótípushoz keresünk porszívót?" című írásunkban olvashat bővebben.)
 
 
Allergiások számára semmiképp sem ajánlható a textil porzsákos és a portartályos rendszerű porszívó, mivel ezekből a port a szemetesbe vagy egyéb helyre kell üríteni, és bármennyire is körültekintően jár el az ember, ezen folyamat során a por, s ezzel együtt a poratka és annak széklete visszakerül a levegőbe, mely a porzsákot vagy tartályt ürítő személynél allergiás reakciókhoz vezethet.
 
(A porszívók különböző portárolási módszereiről a "Eldobható porzsák, textil porzsák, portartály, vízszűrő?" című cikkünkben írtunk bővebben.)
 
A cégünk által forgalmazott, allergiások számára is ajánlott készülékek listáját itt érheti el.